Over Houtland

HOUTLAND is leverancier en fabrikant van kwalitatieve tuinhoutproducten, poorten, afsluitingen, terrassen, speeltoestellen, tuinhuizen, poolhouses, carports en straatmeubilair; gemaakt door vakmensen volgens de aloude regels van de ambacht.

In onze hoofdzetel in Dendermonde wordt het hout behandeld en verwerkt tot een afgewerkt tuinproduct. Hier is ook onze showroom en onze medewerkers zijn er elke dag om je het beste advies te geven.

Het drogen en schaven van het hout gebeurt bij Techwood, onze productievestiging in Wichelen.


Hoofdzetel in Dendermonde

 


Productie-eenheid in Wichelen (Tech-Wood)

 HOUTLAND streeft naar een beter leefmilieu door het gebruik van hout uit ecologisch beheerde bossen waarbij de aanplant gegarandeerd wordt. Het wordt eveneens aangekocht bij zorgvuldig geselecteerde leveranciers. Onze certificaten zijn uw garantie hiervoor.

Onze PEFC & FSC certificaten Onze duurzame houtsoorten  Drogen en schaven

Alle vierkant en rechthoekig hout wordt gedroogd voor het bewerken. Dit vermijdt kromtrekken en zorgt voor perfect schaafwerk en een betere impregnatie.

Houtland schaaft het hout volledig zelf: alles gebeurt volautomatisch en computergestuurd. Zo worden maatvoering en kwaliteit gegarandeerd.

Thermowood

Het hout (voornamelijk den) ondergaat een 100% natuurlijke warmtebehandeling van 180-220 C. Het vochtgehalte daalt waardoor het hout vormstabiel en duurzaam wordt, vergelijkbaar met tropisch hardhout. Thermowood is zeer ecologisch. De kleur van het natuurlijke hout wordt donkerder. Het hars is uit het hout verwijderd.Aandacht voor kwaliteit 

Uitgeselecteerde houtsoorten, een gemotiveerd team van geschoolde ambachtslui en een modern machinepark zorgen voor een kwaliteitsvolle afwerking en een kwalitatief hoogstaand eindproduct. Een permanente voorraad garandeert een korte leveringstermijn.Drukimpregnatie

Het impregneren van het hout gebeurt volledig in eigen beheer. Onder vacuum en druk wordt een houtbeschermmiddel in het hout ingebracht waardoor de levensduur langdurig verlengd wordt. Er wordt gestreefd naar een maximale opname van het product tot een totale verzadiging bereikt wordt.

De gebruikte impregnatiezouten bevatten geen arsenicum, geen koper en geen chroom. Het hout wordt eerst onbehandeld afgekort en pas daarna drukgeïmpregneerd. Dit verhoogt de levensduur aanzienlijk.

Aangenomen wordt dat een levensduur van 10 jaar en langer bij grenenhout haalbaar moet zijn, mits het hout geen enkele beschadiging heeft ondergaan. De ondergrond is hiervoor ook van groot belang; boomschors maar ook bepaalde schimmels in de grond kunnen de duurzaamheid sterk beïnvloeden.

De werking van de autoclaaf is goedgekeurd door een certificaat.