Hout is een fantastisch natuurproduct

HOUTLAND streeft naar een beter leefmilieu door het gebruik van hout uit ecologisch beheerde bossen waarbij de aanplant gegarandeerd wordt. Het wordt eveneens aangekocht bij zorgvuldig geselecteerde leveranciers. 

Hout is sterk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Hout is daarom een heel goede materiaalkeuze voor een tuinpoort, een tuinhuis of carport, de aanleg van een terras en het plaatsen van een omheining. De warme uitstraling van hout past perfect in de natuurlijke omgeving van een tuin, park of bos.

Hout leeft
Elke houtsoort heeft een eigen karakter en daarom is niet elke houtsoort even geschikt voor elk van onze tuinhoutproducten. Hout is sowieso een levend product; naargelang het gewenste resultaat is het belangrijk de juiste houtsoort te kiezen. Zo kan afhankelijk van de afmeting van een terras een bepaalde houtsoort wel of niet aangeraden worden.

Als natuurproduct is hout onderhevig aan droogte en vochtigheid. Hout kan krimpen bij droog en zonnig weer; hierdoor kunnen barsten en lichte krommingen ontstaan. Bijvoorbeeld ronde palen krimpen in de richting van de jaarringen en zo ontstaan er automatisch opppervlaktescheuren, bij regen verminderen die dan weer. Dit is een normaal natuurlijk proces die geen negatief gevolg heeft voor de kwaliteit en de levensduur van het hout. Geen reden dus tot ongerustheid!

De juiste behandeling = een duurzame behandeling
Het vooraf drogen en de droogtijd van tropisch hardhout en zachthout zijn belangrijk om te vermijden dat het hout na enige tijd gaat kromtrekken en zorgen voor perfect schaafwerk en een betere impregnatie.

Okan is bijvoorbeeld een nerveuze houtsoort. Kromtrekken is dus een normaal verschijnsel en moeilijk om 100% te vermijden. Het is daarom aan te raden om okan pas te verwerken na een voldoende lange tijd gedroogd van 1 à 2 jaar. Deze houtsoort is erg populair omwille van zijn prijs en uitstraling.

Padouk, een harde houtsoort met een uiterst hoge duurzaamheid, is in tegenstelling tot okan veel stabieler, maar drogen is hier ook een noodzaak. Padouk is wel veel duurder dan okan.

Rood Noors grenen is veel lichter qua structuur en gewicht en daarom impregneren we het onder druk in eigen beheer. Zo kunnen we de duurzaamheid garanderen.

De oorsprong van het hout is uiteraard ook van belang.  Onze houtsoorten komen allemaal uit ecologisch beheerde bossen waarbij de aanplant gegarandeerd wordt én worden eveneens aangekocht bij zorgvuldig geselecteerde leveranciers. Geen kwalitatief tuinhoutproduct zonder de juiste en duurzame houtsoort!


Naar alle houtsoorten